Jak zrobić omlet w 4 prostych krokach

Najłatwiejsze do ugotowania i jednocześnie najbardziej uniwersalne – skromny omlet może być wypełniony najsmaczniejszymi nadzieniami – od chorizo ​​po gruyere.

Często pomijany omlet to smaczny, tani i zdrowy posiłek, który jest tak wszechstronny. Niezależnie od tego, czy chcesz sycące śniadanie, czy szybki lunch, daj się porwać temu prostemu daniu, a w ciągu kilku minut będziesz mieć pyszny posiłek na talerzu!

Podstawą omletu jest tylko kilka jajek i kawałek masła. W takim razie wypełnienie należy do Ciebie! Podczas gdy tarty ser i szynka to klasyczne opcje, jest tak wiele smacznych kombinacji nadzień do wypróbowania. Poniżej zamieściliśmy kilka naszych ulubionych propozycji, w tym cukinię z fetą i chorizo ​​z papryką.

Jakiekolwiek nadzienie wybierzesz, przygotuj je, zanim zaczniesz robić omlet. Ugotowanie omletu jest tak szybkie, że chcesz mieć wszystko pod ręką.

Składniki
2 jajka (z wolnego wybiegu i jak najświeższe)

Gałka masła

Będziesz potrzebować „23 cm / 9 cali patelnia do smażenia lub omlet (najlepiej żeliwna)
Pomysły na nadzienie omletów

Pomidory i świeże zioła

Gotowana chorizo, smażona czerwona papryka i tymianek

Smażona cukinia, feta i chilli

Ser, szpinak i pomidor

Smażone grzyby, szpinak i gruyère

Wskazówki
  1. Jajka wbić do miski, dobrze przyprawić i wymieszać.
  2. Podgrzej patelnię na średnim lub dużym ogniu, dodaj masło i owiń nim wokół patelni.
  3. Pozwól masłu się spienić, ale nie pozwól mu się zarumienić. Dodaj teraz wybrane nadzienie do smażenia. Wlej mieszaninę jajek – będzie skwierczeć.
  4. Przechyl patelnię tak, aby mieszanina jajek przykryła równomiernie, następnie potrząśnij patelnią i gotuj przez około 20-30 sekund, aż zacznie trochę twardnieć – środek powinien pozostać ciekły.
  5. Nadszedł czas, aby dodać starty ser, aby mógł się rozpuścić. Niektórzy ludzie wolą również poczekać do tego momentu, aby dodać swoje wypełnienie
  6. Za pomocą szpatułki zagnij jedną krawędź tak, aby uzyskać półkole i przenieś na talerz. Nie martw się, jeśli trochę się zepsuje, nadal będzie pyszny!