Jak zrobić biszkopt?

Ten klasyczny przepis na ciasto z madery zawiera składniki i czasy pieczenia dla sześciu różnych rozmiarów foremek – idealny, jeśli planujesz wielopoziomowy tort weselny.

Idealny, prosty i maślany  przepis na ciasto Madera  – podaliśmy ilości i czasy pieczenia dla trzech rozmiarów kwadratowych i trzech rozmiarów okrągłych foremek do ciasta, w których można zrobić ten klasyczny biszkopt . 

Tort Madera to klasyczny biszkopt, który stanowi idealną bazę pod tort weselny lub inny tort okolicznościowy. Biszkopt nieco gęstszy, dobrze trzyma swój kształt i dobrze się układa. Lekko doprawiony skórką z cytryny i sokiem, świetnie smakuje też w kanapce z kremem maślanym i dżemem.

Zrób jedno ciasto i posyp cukrem pudrem, aby uzyskać oszałamiający, ale prosty biszkopt na herbatę, lub ułóż dwa lub trzy poziomy i masz bazę na wspaniały tort weselny . Tak czy inaczej, ciasto madera jest jednym z najłatwiejszych do opanowania przepisów na biszkopty – można je przygotować z tygodniowym wyprzedzeniem lub zamrozić na okres do jednego miesiąca.

Składniki
MAŁE:
do okrągłej puszki 15 cm (6 cali) lub 18 cm (7 cali) (na 20 plasterków)
175 g zmiękczone niesolone masło
175 g cukier puder złoty
3 Średnie jajka
175 g przesiana mąka do samodzielnego podnoszenia
75 g przesiana mąka zwykła

Tarta skórka i sok z 1 cytryny

 

DUŻA:
na kwadratową formę o średnicy 23 cm (9 cali) lub okrągłą formę o średnicy 25,5 cm (10 cali) (na 28 plasterków)
350 g zmiękczone niesolone masło
350 g Cukier puder 
Średnie jajka
350 g przesiana mąka do samodzielnego podnoszenia
175 g przesiana mąka zwykła

Tarta skórka i sok z 1 cytryny